LRGD, NiRV & VRC geaccrediteerd
Deskundig en pragmatisch
Persoonlijk en discreet

Laatste kans om van de Bedrijfsopvolgingsfaciliteit gebruik te maken?

Sinds 1 januari 2002 bestaat er een bedrijfsopvolgingsfaciliteit om bedrijven bij overlijden of schenking voort te laten bestaan. Onlangs oordeelde de rechtbank van Breda dat deze regeling discriminerend is ten opzichte van mensen die privévermogen erven. De Belastingdienst gaat in beroep tegen deze uitspraak. In dit artikel zullen we kort de werking van de BOF uitleggen.

Inhoud van het artikel

  • Inleiding
  • Achtergrond van de BOR
  • Hoe werkt het?
  • Er gaat mogelijk wat veranderen
  • Conclusie

Inleiding

De uitkomst van het hoger beroep is nog niet duidelijk maar zeker is dat de Belastingdienst gewone erfenissen en schenkingen niet onder dezelfde regeling zal willen laten vallen. Reparatiewetgeving zal dan het gevolg zijn waarbij de kans bestaat dat de hele regeling zal vervallen. Voor sommige ondernemers kan het dus zeer lonend zijn om de BOF of de BOR zoals deze tegenwoordig heet zo spoedig mogelijk uit te voeren.

ValuePro bedrijfswaarderingen fusies en overnames

Achtergrond van de BOR

Op 1 januari 2002 is de  bedrijfsopvolgingsfacilitiet ingevoerd. De achterliggende reden was dat wanneer ondernemingen vererven, de continuïteit in sommige gevallen onder druk kon komen te staan omdat er successiebelasting betaald moest worden terwijl dit geld niet beschikbaar was omdat het allemaal vast zat in het bedrijf.  Vooral familiebedrijven kampten hiermee. De wetgever vond het belangrijk dat de continuïteit van deze bedrijven gewaarborgd werd omdat zij belangrijk zijn voor de economie en voor de totale werkgelegenheid in Nederland.

Hoe werkt het?

Als een onderneming  overgedragen wordt door schenking of vererving dan kan de verkrijger  vrijstelling krijgen voor de erf- of schenkbelasting voor zover de waarde niet hoger is dan € 1.006.000. Is de waarde hoger dan is het bedrag boven € 1.006.000 voor 83% vrijgesteld van erf- of schenkbelasting. De 17% die wel belast wordt daarvoor kan rentedragend uitstel van betaling worden gekregen voor 10 jaar. In deze regeling wordt ook nog onderscheid gemaakt tussen de zogenaamde going concernwaarde en de liquidatiewaarde.

Als blijkt dat de verwachte liquidatieopbrengst hoger zal zijn de waarde van de onderneming bij voortzetting dan is het verschil tussen de hogere liquidatiewaarde en de going concernwaarde ook vrijgesteld van erf- of schenkbelasting. Voorwaarden voor deze regeling zijn dat wanneer de onderneming wordt verkregen door vererving de overledene minimaal 1 jaar eigenaar van de onderneming moet zijn geweest. Indien de onderneming geschonken wordt geldt een termijn van 5 jaar.

Daarnaast geldt bij toepassing van de BOR ook een voortzettingsvereiste. De verkrijger dient de onderneming minimaal vijf jaar voort te zetten op in het geval van een BV of NV de aandelen minimaal vijf jaar in zijn of haar bezit te houden. Tenslotte dient het ook te gaan om een objectieve onderneming. Dat wil zeggen dat er wel bedrijfsactiviteiten uitgevoerd worden. Ondernemingen die alleen beleggingsactiviteiten hebben kunnen geen gebruik maken van deze regeling.

Ontvang ons basisrekenmodel binnen één minuut in uw inbox.

"(Verplicht)" geeft vereiste velden aan

Naam(Verplicht)

Er gaat mogelijk wat veranderen

Op 13 juli 2012 heeft de rechtbank van Breda bepaald dat de BOR discriminerend is. De inzet van de rechtszaak was dat een man een erfenis had ontvangen van voormalig ondernemingsvermogen. Hij wilde hierop ook de BOF  toepassen. Op basis van het gelijkheidsbeginsel betoogde hij dat de regeling ook op zijn verkrijging van toepassing moest zijn. De rechter gaf hem hierin gelijk. De Belastingdienst heeft op 27 augustus aangegeven in beroep te gaan tegen deze uitspraak. Inmiddels heeft een groot aantal belastingplichtigen bezwaar ingediend tegen een aanslag erf- of schenkbelasting. Staatsecretaris Weekers heeft inmiddels besloten om de bezwaren waarin een beroep wordt gedaan op de genoemde uitspraak aan te wijzen als massaal bezwaar. De regeling van massaal bezwaar houdt in dat de daarvoor in aanmerking komende bezwaren worden aangehouden in afwachting van de uitkomst van een beperkt aantal procedures die door de staatssecretaris zijn geselecteerd. Mocht de Belastingdienst in de beroepsprocedure aan het kortste eind trekken dan zal er reparatiewetgeving komen. Een beperking of afschaffing van de BOR zou dan denkbaar zijn.

Conclusie

Mocht u momenteel voor een opvolgingsvraagstuk staan van het familiebedrijf dan is het nader onderzoeken van de BOR zeker de moeite waard. In het kader van uw vermogensplanning en het optimaal fiscaal plannen van een eventuele nalatenschap kan de BOR veel voordeel opleveren. De juiste expertise hierbij inschakelen is een must. Alleen al bij het  bepalen van de juiste liquidatiewaarde en going concern waarde kan al veel voordeel opleveren. Bij kapitaal intensieve ondernemingen is het niet ongebruikelijk dat de liquidatiewaarde hoger is dan de going concern waarde. De uitkomst van de beroepsprocedure van de Belastingdienst is nog onbekend. Wanneer voor uw situatie de BOR toepasbaar is dan zou het een gemiste kans zijn als de regeling beperkt wordt of afgeschaft. 

Onze meest recente artikelen

Bekijk alle
Peter Laan ValuePro Fusies en overnames
4 april 2025
22 minuten leestijd

Financial due diligence: meer dan alleen een ‘check the box’-exercitie bij een overname

Een financial due diligence (FDD) wordt uitgevoerd om de overname vanuit financieel perspectief te beoordelen. Dit artikel beschrijft de…
ValuePro bedrijfswaarderingen fusies en overnames Fusies en overnames
14 januari 2024
23 minuten leestijd

Bedrijfsovername: wat maakt een transactie succesvol?

Een goede voorbereiding en inzicht in de value drivers van een onderneming helpen bij het maken van de juiste…
ValuePro specialist in bedrijfswaardering, fusies en overnames Bedrijfswaardering
9 januari 2015
27 minuten leestijd

Waardering van een onderneming bij echtscheiding

In een echtscheidingsprocedure lopen emoties soms hoog op. Wanneer er een onderneming in het spel is dan is de…
Bekijk alle
ValuePro bedrijfswaarderingen fusies en overnames

Maak vrijblijvend een afspraak

Bij ValuePro staan deskundigheid en persoonlijke betrokkenheid centraal. Wij bieden objectieve begeleiding en helder advies, zodat u met vertrouwen de juiste beslissingen kunt nemen. Wilt u weten hoe wij u kunnen ondersteunen bij uw specifieke situatie? We denken graag met u mee.

Of bel: 023 – 21 00 151