Personeelsparticipatie is een manier om de continuïteit van een onderneming te borgen of om de performance verder te verbeteren. Met personeelsparticipatie kun je de binding van (belangrijke) medewerkers vergroten. En soms is het zelfs de eerste opstap naar een bedrijfsoverdracht richting personeel.
Voordat u tot participatie overgaat, is het belangrijk dat er inzicht is in de waarde van de onderneming en dat er goede afspraken worden gemaakt en vastgelegd. In beide gevallen kan ValuePro u assisteren.
Personeelsparticipatie kan op meerdere manieren. Zo kan een medewerker een aandelenbelang verwerven, maar ook opties – Stock Appreciation Rights – of certificaten van aandelen. Deze participatie kunt u op tal van manieren financieren. Men dient dan wel rekening te houden met eventuele fiscale consequenties. Met name voor de loonbelasting.
Loonbelasting
Wanneer u aandelen aan uw personeel met een korting of zelfs zonder tegenprestatie verstrekt, is dat – kort gezegd – loon in natura. De werknemer geniet een voordeel uit hoofde van zijn dienstbetrekking, gelijk aan het verschil tussen de waarde van het aandeel en de tegenprestatie. Over loon in natura zijn – net als over regulier loon – loonheffingen verschuldigd.
Loon in natura waardeert men naar de waarde in het economisch verkeer. De waarde van aandelen is van belang voor de vaststelling van het eventueel te belasten voordeel. Voor een goede waardering van niet-beursgenoteerde aandelen, kunt u een recente transactie met een derde gebruiken. Is een goede referentie niet beschikbaar dan vraagt de Belastingdienst doorgaans om een door een derde deskundige opgestelde waardering, op basis van de zogenaamde ‘discounted-cashflowmethode’ (DCF). Hiervoor kunt u beste een Register Valuator inschakelen.