Vind hier snel een antwoord op veelgestelde vragen

Hier treft u een overzicht van de veelgestelde vragen. Zit uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op, we helpen u graag verder.

Neem contact met ons op
Bieden jullie Financial Due Diligence aan?

Ja. Dit kan zowel voor verkopers als kopers:

Voor verkopers (Vendor Due Diligence): We analyseren of de onderneming klaar is voor verkoop en leveren input voor een Informatie Memorandum, zodat kopers direct over betrouwbare financiële informatie beschikken.

Voor kopers (Buy-Side Due Diligence): In opdracht van de kopende partij voeren we een grondig FDD-onderzoek uit om financiële risico’s, kansen en de juiste koopprijs te beoordelen.

Onze FDD-diensten helpen om het verkoop- of aankoopproces transparanter, efficiënter en succesvoller te maken.

Hoe beïnvloedt een FDD de uiteindelijke koopsom?

Op basis van de analyse kunnen correcties worden doorgevoerd in de ondernemingswaarde (koopsom op cash- en debt-free basis), de netto schuld en het opgeleverde werkkapitaal. Deze correcties hebben direct invloed op de uiteindelijke koopprijs.

Hoe kan Vendor Due Diligence mij helpen om mijn bedrijf beter te verkopen?
Vendor Due Diligence (VDD) helpt je bedrijf beter te verkopen door een sterke voorbereiding en een soepel verkoopproces te garanderen. Door vooraf financiële risico’s en knelpunten te identificeren en op te lossen, presenteer je een helder en betrouwbaar financieel beeld aan potentiële kopers. Dit zorgt voor een sneller en efficiënter proces, met minder vragen en minder risico op vertragingen. Transparantie verhoogt daarnaast het vertrouwen bij kopers, wat je onderhandelingspositie versterkt en een betere verkoopprijs kan opleveren. Bovendien verkleint een grondige VDD de kans op verrassingen tijdens het due diligence-proces, waardoor de dealzekerheid toeneemt en het risico op afbreken van de transactie wordt geminimaliseerd
Wat is een equity bridge en waarom is dit belangrijk?

Een equity bridge vertaalt de ondernemingswaarde (enterprise value) naar de aandelenwaarde (equity value) of de uiteindelijke koopsom van de aandelen. Hierbij wordt rekening gehouden met netto schuld, werkkapitaalcorrecties en eventuele overige verplichtingen of onttrekkingen. Dit is belangrijk omdat het zorgt voor een transparante en eerlijke berekening van de koopprijs, waarbij alle financiële aanpassingen correct worden verwerkt.

Wat is Financial Due Diligence (FDD) en waarom is het belangrijk?
FDD is een (diepgaand) financieel onderzoek dat wordt uitgevoerd bij een fusie, overname of verkoop. Het helpt bij het identificeren van financiële risico’s, het valideren van de winstgevendheid en de transactieprijs.
Wat is het verschil tussen een FDD en andere due diligence-onderzoeken of onderdelen?

Een FDD richt zich op de financiële gezondheid en prestaties van de onderneming, terwijl andere due diligence-onderzoeken zich focussen op bijvoorbeeld; juridische, fiscale, operationele of IT-aspecten.

Wat is het verschil tussen Vendor Due Diligence en Buy-Side Due Diligence?
Het verschil tussen Vendor Due Diligence (VDD) en Buy-Side Due Diligence zit in het perspectief en het doel van het onderzoek:
  • Vendor Due Diligence (VDD): Dit is een diepgaand onderzoek dat de verkoper laat uitvoeren om inzicht te geven in de financiële, juridische en commerciële staat van het bedrijf. Het doel is om potentiële kopers transparante informatie te bieden en het verkoopproces efficiënter te maken.
  • Buy-Side Due Diligence: Dit onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de koper om de risico’s en kansen van een overname of investering te beoordelen. Hierbij wordt grondig gekeken naar de financiële gezondheid, contracten, operationele processen en mogelijke synergiën.
Wat kan een koper doen als uit het FDD blijkt dat de bevindingen afwijken van de gepresenteerde of verwachte (financiële) situatie?
De bieding of koopsom aanpassen, aanvullende garanties of vrijwaringen eisen of zelfs afzien van de overname.
Welke invloed heeft FDD op de transactiedocumentatie?
De resultaten van het Financial Due Diligence (FDD), waaronder de opgestelde equity bridge, worden verwerkt in de contracten, zoals de koopovereenkomst. Dit betreft onder andere de definitieve vaststelling van de koopprijs, waarbij de equity bridge als bijlage wordt opgenomen, evenals mogelijke aanvullende afspraken over garanties en vrijwaringen.